יום רביעי, 27 באפריל 2016

מודל קווי לינארי+ מודל מעגלי+מודל תרבותי

מודלים סמיוטיים (תרבותיים)- עוסקים במסר עצמו, בתוכן. פיסק: יצירה וחליפין של משמעויות, חקר התקשורת הוא חקר טקסט ותרבות, דגש על חופש הפרשנות של הנמען למסר. החשיפה למסר אינה מבטיחה פענוח אחיד, הפרשנות סובייקטיבית בהתאם למטען התרבותי, לזמן, למקום, לערכים, לרקע, לנסיבות, לגיל, למין וכיו"ב. שייך לאסכולת ההשפעות המוגבלות וטוען כי התקשורת אינה כל יכולה. קיומו של "רעש תרבותי" הקובע כי קיים גורם אנושי המשדר ומפענח את המסר סובייקטיבית.


מודלים מעגליים: אחד משני סוגי המודלים התהליכים. מודל המציג את תהליך העברת המסר מהמוען לנמען באופן שבו לנמען יש יכולת להגיב ולהשפיע על המוען ואף להפוך למוען אך הדגש הוא על המוען שמהווה מקור למסר.


מודלים לינאריים:

יוצאים מנקודת המוצא שתהליך התקשורת  הוא תהליך חברתי של השפעה על  מחשבתו או התנהגותו של קולט המסר. לפי אסכולה זו, הצלחת התקשורת נמדדת ביחס שבין כוונת המוען לבין תוצאות ההשפעה של מסריו על הנמענים (אלו גורמים מסייעים או מפריעים להשפעה על הנמען.)

מודל ליניארי


מודל סמיוטי








מודל מעגלי

סימבול

סימבוליים
סימבול הוא המופשט מטיפוסי הסימנים- זה קשר אקראי ושרירותי. אין קשר של דומות או של סובב-מסובב אלא זה קשר שהוא פועל יוצא של מוסכמה תרבותית.
v סימבול חייב להילמד- לכל תרבות/ חברה יש מערכת סמלים משלה (לעתים ייחודית, ולעתים משותפת למספר קבוצות- אוניברסאלית). לפעמים אנו מבינים למה זה הסמל ולפעמים לא.


  • אותיות– יכולות להיחשב סימבול.
  • צלב– זה סימן על: סימן של הנצרות שיצאה ממנו משפחת צלבים (הצלב האדום, צלב אפיפיורי…).
  • תמונה של סוכן חשאי– על פי ברגר קיימים מספר סימנים שמעידים על דמות הסוכן הסמוי (אצל שחקן קולנוע): נשיאת אקדח רוולבר, נהיגה במכונית ספורט מהירה, מעיל גשם, כובע מגבעת…
–      אך 2 הצדדים מחויבים להיכרות צפופה של מערכת מוסכמות, שרק ע"י הכרות עם הסמלים התרבותיים אנו יודעים שזה סוכן חשאי.

אינדקס


אינדקס
יש בהם קשר לוגי של הסקה/ השלכה לתוך משהו שאנו רואים. הסימן הגיוני לדבר או לרעיון שאותו הוא מייצג, ולאו דווקא דומות ישירה לאובייקט.
     אנו למדים על הקשר בדרך כלל מתוך החוויות היום יומיות.
     הפרשנות של סימנים אלה אורכת זמן רב יותר ביחס לסימנים איקונים.

"אין עשן בלי אש"– כשאנו רואים עשן אנו מבינים שהייתה שם אש.
–   ההבנה היא מיידית אבל דורשת לימוד והבנה קודמת.
–     הקשר שלו לדבר המסומן הוא קשר של היגיון – קשר של סיבה ותוצאה.
–     העשן הוא סימן אינדקסיאלי.

אייקון


(אייקון.
לקוח מהמילה היוונית הליקון, שמשמעותה דימוי.
בתקשורת החזותית מדובר בסימנים הקלים ביותר לפענוח והדומים ביותר לדבר שאותו הם מייצגים. מדובר בדימוי (ציור, פסל )שמתקשר על ידי דומות. כל תמונה (צילום של ת"ז, תמונת מחזור) היא למעשה סימן איקוני, אשר מסמלת את הדבר האמיתי, והאדם מבין את המסר בזכות הדומות (שמופיעה ברמות שונות).



דוגמאות:

  • קריקטורות זה סימן איקוני: אייקון של איש ואישה בשירותים ציבוריים – זה סימן להבדלה בין נשים לגברים.
  • תמרורים– הם עובדים על עיקרון הדומות, על הידע שהוא בבחינת ניסיון חיים אלמנטארי. זו קליטה שהיא חושית.

זהות באינטרנט

זהות -הוא מונח בסוציולוגיה ובפסיכולוגיה המתאר את תפיסת האדם את עצמו, ואת תפיסת החברה הסובבת אותו.
זהות באינטרנט -  מיתוג אישי הנו תהליך בו אדם יוצר לעצמו זהות והופך עצמו למוכר בתחומו באופן שיקדם אותו בחייו המקצועיים ,העסקים, או האישים . מטרת המיתוג העצמי הנה "לארוז" מחדש את עצמכם באופן שישנה את האופן בו אחרים רואים אתכם . בעידן האינטרנט המיתוג העצמי הפך למשימה קלה ופשוטה מתמיד .
מיתוג אישי הוא המקום שלכם ושל העסק שלכם בראשו של קהל היעד.ככל שהמיתוג האישי שלכם חזק
יותר כך הוא מתקשר אצל קהל היעד עם צרכים בסיסים יותר .

תקשורת סינכרונית\ תקשורת אסינכרונית

תקשורת סינכרונית :
המידע משודר מהמשדר ברצף, סיבית אחר סיבית, בקצב שידור קבוע, כאשר תדר השעון מועבר ביחד עם הסיביות אל המקלט. זאת אומרת שהמשדר והמקלט מסונכרנים ביניהם על ידי אותו תדר השעון
תקשורת אסינכרונית:
המשדר והמקלט נמנעים לשדר רצפים ארוכים של סיביות זאת משום שאין סנכרון מלא בין  היחידה ששולחת נתונים לזו המקבלת, .במקרה זה, המידע המשודר מחולק למסגרות מידע, frames, בגודל של בית אחד כאשר כל מסגרת כוללת סיבית Start  וסיבית  Stop. סיבית  Start מסמנת את תחילת מסגרת חדשה, וסיבית Stop מסמנת את סיומה. מסגרות המידע אינן חייבות להיות משודרות במרווחי זמן 
שווים, מכוון שאינן תלויות בשעון.

אבדן הילדות

אבדן הילדות

חשיפת הילדים לתוכני טלוויזיה, שאינם תואמים את גילם, בשעות שאינן מיועדות
לצפייתם .הטשטוש בין סדרות משפחתיות לסדרות מבוגרים גורם למעבר מידי ובלתי נשלט של הילדים מהילדות לעולם המבוגרים .
וכתוצאה מכך נעלמת הסמכות להורים , ויש יותר חוסר נימוס וחוסר בושה .

רב תרבותיות

רב תרבותיות

nהגישה הרב- תרבותית היא תפיסה חברתית היוצאת מנקודת מוצא שוויונית ביחסה לשוני התרבותי הקיים גם בחברה הישראלית וגם בחברה העולמית. על פי גישה זו: כל התרבויות שוות.
קיום דיאלוג (דו-שיח) בין זהויות  תרבותיות שונות או בין זהויות אתניות (זהות השייכת לעם מסוים), המרכיבות תרבות נתונה. מה שמאפיין את הגישה הזו היא ריבוי, עירוב, הטרוגניות (חוסר–אחידות) ויחסיות. המטרה ברב תרבותיות היא להדגיש את הריבוי כמרכיב חיוני של החברה, לאפשר היכרות טובה יותר של הפרטים עם חלקיה השונים של החברה וליצור קיום משותף.

רב לאומיות

רב לאומיות

חברה גדולה שהמשרד הראשי שלה הוא במדינה אחת ושיש לה אינטרסים וארגונים - כגון חברות בת, סניפים או נכסים קבועים - במספר ארצות, שבהן היא פועלת בעת ובעונה אחת. חברות רב-לאומיות (המכונות גם "חברה בינלאומית" או "חברה על-לאומית" הפכו חיזיון נפוץ בסוף שנות החמישים ובשנות השישים של המאה ה-20 בעקבות ההתפתחות הכלכלית וההתרחבות התעשייתית והמסחרית, ויש להן השפעה ניכרת על כלכלת הארצות שבהן הן פועלות.
לדוגמא : עלית , אוסם,( שטראוס דנונה (bio)

אימפריאליזם תרבותי

אימפריאליזם תרבותי

מצב שבו התרבות של מעצמת -העל הגלובלית הופכת לדומיננטית (בולטת) ואף מוחקת תרבויות מקומיות ככלי לשליטה צבאית ופוליטית .בעשורים האחרונים נטען שהדומיננטיות של ארצות הברית מובילה בחברות רבות ,כולל בישראל לאמריקניזציה .במסגרת תהליך זה ערכים אמריקנים זוכים לבולטות תרבותית גדולה ומשמים כמודל לחיקוי .
לדוגמא : אינדיבידואליות ,מודלים כלכלים אמריקנים כמו מודל השוק החופשי ,מוצרים אמריקנים
למשל( קוקה קולה )והשפה האנגלית .
לדוגמא :

TNT
קסטרו
מקדונלס

היברידיות

היברידיות

אחת מהתופעות הבלתי נמנעות של הגלובליזציה . מצב שבו מרכיבים של תרבויות זרות נטעמים בתוך תרבות נתונה ,ובכך נפתחות אפשרויות למידה זרה ולמשווקים זרים ליצור קשרים עם הקהילות המקומיות במטרה להציע להן את מוצריהם .
דוגמאות:
MTV

  NIKE

אפל

אסיקס

אדידס

סמסונג

6 סוגי ערוצי טלוויזיה



6 סוגי ערוצי טלוויזיה

בישראל שפע ערוצי טלוויזיה המוצעים לקהל הצופים ,קיימת אבחנה הממיינת את הערוצים השונים לשישה סוגים.

ערוצים לוקליים -ערוצים שמופקים בישראל ומיועדים לקהל מקומי , התכניות בעברית או מלוות בתרגום , לדוגמא: ערוץ הכנסת, ערוץ 2,חדשות הבידור.

ערוצים חלון : ערוצים המיועדים לקהל המקומי אך התכנים ברובם מיובאים ומתורגמים.
לדוגמא: ניקלודיאון , ערוץ הילדים, יס קומדי.

ערוצים מגזריים: ערוצים מקומיים המיועדים למגזרים לוקאליים מסוימם
לדוגמא :הערוץ הערבי, ערוץ 166 סוריה ,ערוץ 169 מצרים.

ערוצים מומרים-ערוצים זרים מיובאים ומותאמים לקהל מקומי על ידי ברירה ותרגום
לדוגמא: הוט פאשן ,הוט גולד ,הוט פריים.

המשך.

ערוצים זרים - ערוצים המופקים במדינות אחרות ומיועדים לקהל באותן מדינות , ללא התאמה לקהל מקומי (מגוון גדול של ערוצים ממדינות שונות .)
לדוגמא :france 5, kazakh, russian travel guide.

ערוצים גלובליים \אזוריים -ערוצים על לאומיים המיועדים לקהל במדינות שונות ואינם מותאמים לקהל מקומי .לדוגמא: ערוץ ההיסטוריה ברוסית ,ירדן 1.

אייקון תרבותי

אייקון


אייקון פופ היא הגדרה לידוען, דמות או אובייקט, שניתנת בדרך כלל על ידי התקשורת או הציבור הרחב. אייקון הפופ משפיע רבות על תרבות הפופ בדרך כזו או אחרת.
אייקון הוא דמות בדיונית של גיבור-על המופיעה בחוברות הקומיקס ביקום DC Comics. הדמות הופיעה לראשונה בחוברת ''Icon #1'' ממאי 1993.




אייקונים אמריקאים

סופרמן - מאפיינן את ארצות הברית בצבע של הבגדים שלו ,אדום, כחול.

רכב השטח הקטן ובעל העבירות יוצאת הדופן נולד בעקבות מכרז בהול שהוציא צבא ארצות הברית עם תחילת מעורבותו במלחמת העולם השנייה .

אייקון אמריקאי אמיתי ,מכונית הספורט האמריקאית האולטימטיבית שהצליחה לשמור על מעמדה.

חלום אמריקאי

החלום האמריקאי

החלום האמריקאי (באנגלית: The American Dream) הוא מושג המתאר חיים של הצלחה וסיפוק הנמצאים כביכול בהישג ידם של תושבי ארצות הברית. בדרך כלל מתייחס המושג לביטחון כלכלי ונוחיות חומרית, אך יכול לתאר גם חלום של התפרסמות, שבירת מגבלות חברתיות, אתניות, או מעמדיות. החלום האמריקאי מתקשר לתדמית של ארצות הברית כ"ארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות", ארץ שבה כל אדם יכול להגשים את החלום האמריקאי. היחס לחלום האמריקאי כרוך ביחס לקפיטליזם האמריקאי, למריטוקרטיה המתקיימת כביכול בארצות הברית, ולחירויות המעוגנות בחוקת ארצות הברית
מונח אינו קל להגדרה, ומשמעותו סובייקטיבית מאוד. אמריקאים רבים משתמשים במושג במשמעות של הצלחהבחיים שהיא תוצאה של עבודה קשה (בביטויים כמו "לחיות את החלום האמריקאי"). במשמעותו הפופולרית, הביטוי מתייחס לרוב להגשמת החלום האמריקאי באופן חומרי הקשור לפרוורים. בית צמוד קרקע, מכונית גדולה,.

אמריקניזציה

אמריקניזציה

אמריקניזציה הוא מונח המשמש כיום לתיאור תהליכי הסתגלות כלל-עולמיים ל' נורמות' האמריקניות, קרי: אותם מאפיינים והלכי הרוח המאפיינים את ארצות הברית במישור התרבותי, החברתי והכלכלי. בשנת 2007, אוכלוסיית ארצות הברית היוותה כ-5% מאוכלוסיית העולם כולו, והתמ"ג שלה היווה רבע מהתוצר העולמי הגולמי – מה שמעיד על עוצמה כלכלית גדולה, אחת הסיבות לאמריקניזציה. כאשר התהליך מתקיים באי-רצון או בצורה בלתי נמנעת המונח יהיה בדרך כלל בעל משמעות שלילית. כאשר התהליך מתקיים מרצון, הוא יהיה לרוב בעל משמעות חיובית.

תהליך האמריקניזציה כולל תפיסות כלכליות ומדיניות, שיטות מסחר וקנייה ותפיסות בתחומי התרבות, כגון סרטים וסדרות. זה כולל גם את מבנה השפה בה אנו מדברים ושימוש בסלנג. בנוסף, שינוי בלבוש ללבוש שאופייני לחברה האמריקנית.תהליך האמריקניזציה הוא כלל עולמי והוא נעשה בהדרגתיות ומושפע מן התרבות האמריקאית. תהליך זה כולל אנשים/מקומות/תרבויות ופריטים שמשמשים אותנו ביום יום. לדוגמה: חברות כמו: "אפל", "מקדונלד'ס" וכו' כיום נמצאות לא רק באמריקה אלא ברחבי העולם.

גלוקליזציה

גלוקליזציה

גלובליזציה: העולם באמצעות התקשורת הפך לכפר גלובלי: התפתחות הטכנולוגיה. חושפת את כל תושבי מדינות העולם החופשי למגוון של תכנים המועברים באמצעי המדיה השונים, ובעיקר – הטלוויזיה. שוק הטלוויזיה העולמי מחייב רכישת תוכניות טלוויזיה מארצות אחרות, כדי למלא את זמן השידורים. מהלך זה יוצר חשיפה לתכנים רבים מסוגים שונים, מארצות שונות, בשפות שונות, ובעלי מסרים שונים.

לוקאליות

לוקאליות

לוקאליזציה (לוקאל = מקומי) - תופעה המדגישה את ההיבטים המקומיים, הנוגעים למדינה ולתושביה
ולא לכלל עולם.מידע רגיש שנאסר לפרסום בארץ, בגלל שיקולים שונים, יכול להתפרסם בערוצים גלובליים, ולפגוע באירועים הפנימיים במדינה. למשל פעולות צה"ל סודיות  וחקירות משטרה שיש עליהן צו איסור פרסום.
קשה יותר לשמר את הזהות התרבותית הייחודית ולא לאפשר השפעה גורפת של התרבות המערבית הגלובלית על העולם. ערוצים גלובליים, כמו MTV ואפילו נשיונל ג'אוגרפי, מעבירים מידע מנקודת מבט מערבית. המדינה הבודדת לא יכולה לפקח על טלוויזיה של מדינה אחרת. מעבר לכך, אפשר להוריד באינטרנט, את מה שעובר צנזורה בטלוויזיה.
התקשורת יכולה לשרת גורמים עוינים כמו טרוריסטים המקבלים הוראות מרחוק. למשל הקלטות של בן-לאדן. רשתות גלובאליות, כמו אל-ג'זירה הפכו להיות יותר חזקות מאשר מנהיגי המדינות. הרשת בוחרת מה לסקר במדינה ואיך להעביר את המסר, וכך לשנות את הלך הרוח בעולם.


כפר גלובלי

הכפר הגלובלי – מרשל מקלוהן והארולד אדמס איניס
הביטוי "הכפר הגלובלי" נטבע על ידי מקלוהן ב-1959, ומופיע בספרו מ-1962 The Gutenberg Galaxy, מחקרו על ההשפעות הפסיכולוגיות והקוגניטיביות של הדפוס.
מקלוהן טוען כי ההשלכות של כל אמצעי התקשורת נובעות מהחידוש הטכנולוגי עצמו, ולאו דווקא מהתכנים המועברים באמצעותו. תפיסה זו מתמצה באמירתו המפורסמת, כשם ספרו  "המדיום הוא המסר".
המונח כפר גלובלי הנו חלק מתיאוריה רחבה, הטוענת כי "הישיבה בבית, מול מסך הטלוויזיה עושה את האנושות לכפר גלובלי ומחזירה אותה לחיי המעורבות והשיתוף של העידן השבטי.            

גלובליזציה

גלובליזציה

גלובלי – מתייחס לכל כדור הארץ, לכל העולם – כוללני)
גלובליזציה (מלטינית - גלובוס, כדור, מונח המשמש לציון כדור הארץ) -  התרחבות של הקשרים הפוליטיים, תרבותיים וכלכליים בין מדינות, חברות ויחידים באופן היוצר שילוב של כלכלות, תרבויות  ותנועות  פוליטיות  מכל העולם.
לתקשורת ולטלוויזיה והאינטרנט בפרט, מיוחס תפקיד מרכזי בהפיכת העולם לגלובלי
אמצעי התקשורת הבינלאומיים החדשים מאפשרים זרימה של מוצרים תרבותיים בין מדינות. דוגמה בולטת היא רשת MTV, שבאמצעות הפקת תכניות  זולות ושידורן לכל רחבי העולם בטלוויזיה לווינית הפכה למעצבת תרבות מהחשובות של שנות ה-90. הופעתה של רשת האינטרנט, ובעקבותיה של תרבות  האינטרנט הביאה גם היא למאפיינים תרבותיים משותפים מעבר לגבולות גאוגרפיים.
התפתחות אמצעי התקשורת ורשת האינטרנט הגשימו את חזון הכפר הגלובלי באופן מוחשי יותר,  בכך שהם אינם מאפשרים רק צפייה במידע אלא גם החלפת דעות, התכתבות ומסחר מכל מקום בכדור הארץ עם כל מקום אחר.


ארבע הצדקות לחופש הביטוי

ארבע "הצדקות" לחופש הביטוי
לחופש הביטוי יש חשיבות גדולה במישור האישי ובמישור החברתי. מקובל להצביע על
.    מימוש עצמי - הבעת דעות ושמיעת דעות ועובדות של אחרים, מאפשר לאדם ללמוד, להתפתח ולהתקדם לממש את הפוטנציאל האנושי שלו.
  בירור האמת - הגישה הדמוקרטית גורסת שלאיש - גם לא למי שנבחר לשלטון - אין מונופול על האמת ועל "הדעה הנכונה". באמצעות דיון חופשי וביטוי חופשי של דעות ומתן האפשרות להתווכח עליהן ולבחור מביניהן - ניתן לגלות את האמת, או לפחות לחשוף טעויות ושקרים.
שמירה על הדמוקרטיה -  השתתפות העם בתהליך השלטוני מתבטאת לא רק בהטלת פתק לקלפי אלא גם בהשפעה על השלטון במהלך כהונתו. חופש הביטוי הוא האמצעי המאפשר לעם להשפיע על השלטון. כדי שהעם יוכל לשמש כריבון צריך שיהיה בידיו מידע. צריך שתתקיים זרימה חופשית על רעיונות, וצריך שתהיה לו האפשרות 
להביע את דעתו ולמתוח ביקורת על מעשי השלטון.
המשך..

  יציבות חברתית - חופש הביטוי מאפשר להשיג מטרות בדרך של שכנוע ולא בדרך כוחנית. כאשר למיעוט ניתן החופש לבטא את עצמו, לשכנע ולהשפיע, הלחץ החברתי בא לידי ביטוי באמצעות מילים ולא באמצעות אלימות. בדרך זו מתגברת הסובלנות בחברה והמשטר הדמוקרטי מתחזק.