יום רביעי, 27 באפריל 2016

העיתונאות היהודית

העיתונאות היהודית בימיה הראשונים של המדינה

העיתונות הייתה ברובה מפלגתית, אף כי כמה עיתונים פרטיים זכו לתפוצה נאה. העיתונים אמנם ייצגו השקפות מפלגתיות ואינטרסים כלכליים שונים, אך ראו עצמם כבעלי תפקידים לאומיים, כמו טיפוח ציבור קוראים עברי, ייצוג הרעיון הציוני, מתן ביטוי למוסדות היישוב הרשמיים, סיוע בקליטת עלייה ועוד.
במאה ה-18 התפתחה עיתונאות יהודית במיוחד באמסטרדם, אך רק במאה ה-19 התחילה הפריחה האמיתית של העיתונאות באירופה, וזאת מכיוון שעלו שכלולים טכנולוגיים שמאפשרים הדפסה. כמו כן גם להשכלה תרומה לא מועטה - כדוגמת ידיעת קרוא וכתוב. התקופה הראשונה בישרה את ראשית העיתונאות בארץ ישראל, שני עיתונים נולדים: הלבנון וחבצלת:
  • "הלבנון" - הוקם כמקור פרנסה על ידי יואל משה סלומון ומיכל הכהן. הם שבו לירושלים לאחר שלמדו דפוס בגרמניה, ובגלל ההוצאות שהיו כרוכות בהקמת בית הדפוס הם קיבלו שותף נוסף,יחיאל ברי"ל. בגלל חשש שלא יוכלו שלושתם להתפרנס הם הוציאו את העיתון כמוצר נלווה לבית הדפוס שהקימו. בעיתון היו מדורי מסחר, כלכלה וכו'.
  • "חבצלת" - קם לאחר כמה חודשים לצורך פרנסה. בעליו ועורכיו היה ישראל ב"ק. הוא הוציא את העיתון כתגובה על הוצאת הלבנון, משום שראה את בית הדפוס של סלומון כאיום על בית הדפוס שלו. כותרת המשנה של חבצלת הבטיחה לקוראים שהעיתון ישמיע חדשות מ"ערי יהודה וחוצות ירושלים".
שני העיתונים סבלו מבעיות כלכליות ועל כן התפתחה יריבות קשה ביניהם. ב-1864, לאחר שהופיע גיליון שני של הלבנון, התקבל צו של השלטונות הטורקים לסגור אותו. הייתה הלשנה שהלבנון כותב נגד הטורקים.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה